Vindere

Prisen gives til en offentlig institution eller myndighed, som ved at udnytte digitaliseringens potentialer markant har transformeret måden, opgaver tænkes og løses på, og dermed bidrager til at tænke myndighedsudøvelse, velfærdsproduktion og offentlig service på helt nye måder.

Vindere af Digitaliseringsprisen 2024

“Gennem årene har vi set flotte eksempler på offentlige arbejdspladser, som har sat ord bag handling og gjort gode ideer til virkelighed og leveret nogle stærke og værdiskabende digitale løsninger.”

Formand for dommerkomitéen Rikke Zeberg. Direktør i Styrelsen for Dataforsyning og Infrastruktur

Kunstig intelligens i Skaderøntgen

Om projektet

Region Nordjylland har implementeret en AI-løsning, der automatisk aflæser røntgenbilleder og identificerer brud. Formålet med denne løsning er at reducere ventetiden for patienter med ortopædkirurgiske skader på akutmodtagelsen. Kunstig intelligens bruges til en hurtigere vurdering af skader, der ikke involverer brud eller kræver hospitalsbehandling. Ikke-kritiske patienter oplever derfor mindre unødig ventetid, da de få øjeblikkelige svar uden behov for at vente på en tilbagemelding fra en læge. Projektet har været dedikeret til både implementeringen og sikringen af, at løsningen opretholder den samme diagnostiske kvalitet som det kliniske personale leverer. AI-løsningen har været i drift siden juni 2023 og har indtil nu været anvendt til i alt 30.000 undersøgelser.

Dommerpanelets begrundelse

Ved at implementere en AI-løsning, der automatisk kan aflæse røntgenbilleder, viser projektet på forbilledlig vis, hvordan man kan blive mere effektiv ved at benytte ny teknologi. Ved at integrere AI ind i kerneforretningen har projektet transformeret tilgangen til patientpleje og -behandling. Derudover fremhæves det også, at løsningen på kort tid har leveret håndgribelige resultater, der understreger dets værdi og betydning i et presset sundhedsvæsen. Projektets potentiale for udbredelse og skalerbarhed sikrer, at dets indflydelse kan nå langt ud over dets oprindelige implementering, hvilket gør det til en værdig vinder af innovationsprisen.

Vinder af
Innovationsprisen 2024

Virksomhed
Region Nordjylland

Arne-databasen

Om projektet

Rigsarkivet har etableret ”Arne-databasen” med det formål at dokumentere borgernes tilknytning til arbejdsmarkedet, hvilket er en afgørende forudsætning for at opnå ret til tidlig pension i Danmark. Samarbejdet mellem Rigsarkivet, Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering samt Udbetaling Danmark har gjort det enkelt for borgere at tilgå og anvende denne essentielle information. Projektet har forbedret servicen for borgerne, idet udviklingen og brugen af Arne-databasen har gjort det muligt for op mod en fjerdedel af dem, der er berettiget til ordningen, at fremlægge den nødvendige dokumentation for deres tilknytning til arbejdsmarkedet. Dette initiativ har allerede hjulpet over 10.000 borgere og forventes at hjælpe cirka 2.000 borgere årligt fremover.

Dommerpanelets begrundelse

Ved at tænke kreativt har Rigsarkivet været i stand til at løfte historiske data ud af papir og skabe en helhedsorienteret løsning, der ikke kun opfylder de lovmæssige krav, men også forbedrer den samlede oplevelse for tusindvis af borgere årligt. Projektet har haft fokus på at styrke retssikkerheden for borgerne i deres interaktioner med det offentlige, og det er et fremragende eksempel på, hvordan bevarelse og genanvendelse af data kan styrke tilliden til det offentlige. Dette gør projektet til en fortjent vinder af sammenhængsprisen, da projektets betydningsfulde resultater fremhæver dets væsentlige rolle i at fremme sammenhæng og klarhed inden for offentlige tjenester.

Virksomhed
Rigsarkivet

Vinder af
Sammenhængsprisen 2024

Selvteststander til screening for klamydia og gonorré

Om projektet

Odense Universitetshospital har indført selvteststandere for klamydia og gonorré screening, hvilket har forbedret tilgængeligheden af testmuligheder og reduceret uligheden i adgangen til gratis test for disse kønssygdomme. Projektet har transformeret praksis ved at erstatte konventionelle fysiske konsultationer med en enkel og brugervenlig selvtestløsning, som ikke tidligere er blevet anvendt på denne måde i Danmark. Siden oktober 2022 har selvteststanderen på Odense Universitetshospital tiltrukket omkring 1000 patienter, der tidligere ville have booket en tid til en fysisk konsultation. Denne digitale løsning har elimineret udeblivelser og optimeret både lægers og sygeplejerskers tid, hvilket resulterer i en besparelse på mere end 20 % af deres ugentlige arbejde. På længere sigt kan det bidrage til en øget testaktivitet, hurtigere behandling og en reduktion af smittespredningen.

Prisen blev vundet ved live afstemning blandt konferencens deltagere.

Vinder af
Publikumsprisen 2024

Virksomhed
Odense Universitetshospital

Tidligere vindere

  • Vinderen af Innovationsprisen 2023 blev Næstved Kommune med projektet “Digital Tilsyn”

    Projektet anonymiserer videodata på plejehjem ved at transformere kameraobservationer af demente og udsatte beboere til tekst og animationer. På den måde kan plejepersonale om natten følge med i om beboere er i fare for fx at falde ud af sengen, skade sig selv eller har urolige nætter. Løsningen skaber øget tryghed og sikrer bedre og mere effektiv pleje samtidig med at privacy og anonymitet sikres.

    I udnævnelsen har dommerpanelet lagt vægt på følgende: Ved at anonymisere videodata med formålet om at beskytte borgerne, viser projektet på forbilledlig vis, hvordan man kan skabe øget tryghed og sikre bedre pleje via nye digitale løsninger. Det skaber værdi for både borgere, personale og kommunen som helhed. Derudover fremhæver dommerpanelet også projektets eksemplariske transformation af private data til anonyme data – en tilgang der bør være til stor inspiration for andre lignende projekter.

    Vinderen af Sammenhængsprisen 2023 blev Styrelsen for Dataforsyning og Infrastruktur med projektet “Fælles Grunddata fra Datafordeleren”

    Projektet sikrer sammenhæng på tværs af de vigtigste dataregistre samt på tværs af den offentlige og private sektor. Man kan her hente frie sammenhængende grunddata fra én indgang, hvor oplysninger kun registreres ét sted og genbruges på tværs. Hver måned trækker offentlige og private brugere mere end 1,5 mia. grunddata fra datafordeleren. Det skaber en årlig dokumenteret effektiviseringsgevinst på mere end 4,5 mia. kr.

    Dommerpanelet sagde følgende: Dette er på alle måder et projekt, der sikrer både sammenhæng samt bedre udnyttelser af data-ressourcer på tværs af samfundet til gavn for både borgere, virksomheder og myndigheder i dagligdagen. Man har gennem mere end 10 år arbejdet med at skabe måske verdens bedste sammenhængende grunddata. Et datafundament som spiller en vigtig rolle for, at Danmark kan indtage en topplacering blandt digitaliserede lande.

    Vinderen af Publikumsprisen 2023 blev Region Syddanmark / Center for Digital Psykiatri med projektet “Internetpsykiatri”

    Projektet tilbyder landsdækkende online-behandling af let til moderat depression eller angst for borgere over 18 år. Behandlingen viser høj fastholdelses- og gennemførelsesgrad og symptomreduktion på niveau med andre mere traditionelle behandlingstilbud for målgruppen. Samtidig gør det digitale forløb det muligt at udrede og behandle langt flere patienter, end hvis det var et fysisk tilbud. 2000 personer har hidtil med stor tilfredshed gennemført det digitale forløb.

    Prisen blev vundet ved live afstemning blandt konferencens deltagere.

  • Innovationsprisen
    Vinderen af Innovationsprisen 2022 blev Aarhus Kommune på vegne af 36 kommuner med projektet ”MUNI chatbot projektet”
    MUNI-projektet er et samarbejde mellem 36 kommuner, med Aarhus som kontraktholder. I projektet har man implementeret teknologi baseret på kunstig intelligens, til at håndtere henvendelser fra borgere. Dette erstatter store dele af den fysiske og telefoniske kontakt som er involveret i borgerservice. MUNI giver borgeren vejledning og støtte, og sikrer at personalet kan varetage mere komplekse opgaver. Aarhus modtager prisen på vegne af alle 36 kommuner.

    I udnævnelsen har dommerpanelet lagt vægt på, hvordan projektet er bygget på et enestående og bredt kommunalt samarbejde. Det bruger på forbilledlig vis ny teknologi på en innovativ måde. Man formår at udnytte stordriftsfordele, samtidig med at man giver plads til de individuelle løsninger hos de enkelte kommuner. Dybe integrationer til fagsystemer og kontinuerlig udvikling fremtidssikrer løsningens relevans i det offentliges møde med borgeren.

    Sammenhængsprisen
    Vinderen af Sammenhængsprisen 2022 var Digitaliseringsstyrelsen og Sundhedsdatastyrelsen med ”Digitalt Coronapas”
    Projektet har givet den enkelte borger en nem og sikker måde at dokumentere sin vaccine- og smittestatus under COVID-19 pandemien. Appen har sikret en let måde at håndtere adgang til bl.a. restauranter, cafeer og togrejser. Den har dermed understøttet Danmarks genåbning og skabt sammenhæng for både borgere, myndigheder og virksomheder. Passet er per januar 2022 downloadet hele 4.6 mio. gange.

    I udnævnelsen har dommerkomitéen lagt vægt på følgende: Gennem et enestående samarbejde har projektet skabt en applikation, der har været helt essentiel for både smittekontrol og genåbningen af Danmark. Den varetager personsikkerhed og er enkel for brugerne at benytte.

    Publikumsprisen
    Vinderen af årets publikumspris, hvor det var deltagerne på OffDig konferencen der udpegede vinderen ved live afstemning, blev Region Hovedstaden og CIMT med ”AI-Mammo”
    AI-Mammo projektet understøtter det nationale brystkræftscreenings program. Denne store opgave har projektet innoveret ved at implementere kunstig intelligens til at analysere 75.000 årlige scanningsbilleder. Den kunstige intelligens assisterer lægens vurdering, og har resulteret i en 30 % tidsbesparelse. Dette sikrer rettidig behandling for patienterne, og øger dermed deres sikkerhed.

  • Innovationsprisen
    Vinderen af Innovationsprisen 2021 blev Landbrugsstyrelsen med projektet ”Satellitbilleder letter landmændenes hverdag
    I Projektet har man erstattet den klassiske fysiske stikprøvekontrol for udbetaling af EU-midler til landmændene med et fuldt digitaliseret sagsbehandlings- og kontrolforløb. Man har her udviklet algoritmer til at behandle satellitfotos, der giver mulighed for et fuldt digitalt sagsflow. Et paradigmeskift og et opgør med 30 års manuel kontrolkultur med stikprøvekontrol.

    I udnævnelsen har dommerkomitéen lagt vægt på følgende: Projektet udnytter på forbilledlig vis ny teknologi på en innovativ måde til at sikre den individuelle landmand en enkel og fair sagsbehandling. Samtidig har projektet høstet en massiv effektiviseringsgevinst ved at frigive over 20 årsværk til andre opgaver, ved at undgå over 1.800 årlige fysiske kontrolbesøg ude hos landmændene.

    Implementeringsprisen
    Vinderen af Implementeringsprisen 2021 blev Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, Københavns Kommune med projektet ”VikarAppen”
    Projektet har fuldt digitaliseret processen omkring tildeling af vikarers brugeradgange til det centrale omsorgssystem i kommunen og har samtidigt sikret en øget controlling og GDPR-compliance.

    I udnævnelsen har dommerkomitéen lagt vægt på følgende: Projektet blev fuldt implementeret på bare to måneder og har sikret kommunen økonomiske besparelser på 6,5 mio. kr. om året. Tillige har projektet skabt stor tryghed og sikkerhed for borgere der modtager hjemmepleje eller bor på plejehjem, da vikarer nu med det samme har adgang til alle de nødvendige data.

    DER BLEV EKSTRAORDINÆRT UDNÆVNT TO VINDERE AF SAMMENHÆNGSPRISEN 2021:

    Den første vinder af sammenhængsprisen 2021 var Region Nordjylland og Sundhedsdatastyrelsen med ”Digitalisering af den danske test og vaccinationsstrategi for COVID-19”
    Projektet sikrer at det danske sundhedsvæsen og de danske borgere effektivt bliver IT-understøttet under hele Covid-19-pandemien. Et afsæt i den eksisterende digitale infrastruktur og videreudviklingen på den, har gjort det muligt at skabe løsninger som Coronaprøver.dk, Vacciner.dk og Covid-19 visninger på Sundhed.dk.

    I udnævnelsen har dommerkomitéen lagt vægt på følgende: Gennem et enestående samarbejde har projektet på fornemmeste vis skabt den digitale platform der har været, og fortsat er, helt essentiel for både smittekontrol og genåbningen af Danmark.

    Publikumsprisen
    Vinderen af årets publikumspris, hvor det var deltagerne på OffDig konferencen der udpegede vinderen, blev Digitaliseringsstyrelsen og Rigspolitiet med ”Kørekort-Appen”
    Projektet har sikret en gyldig digital legitimation. Siden løsningen blev lanceret ultimo 2020 har over 1,2 mio. brugere downloaded appen og er dermed en af de allermest populære offentlige apps. Projektet er et eksemplarisk eksempel på hvordan man rammer en konkret behov hos borgerne med en enkel og brugervenlig løsning.

  • Innovationsprisen
    Vinderen af Sammenhængsprisen 2020 var Region Hovedstaden med “Kunstig intelligens hjælper med at opdage hjertestop ved 1-1-2-opkald”

    Løsningen baserer sig på mønstergenkendelse baseret på gennemgang af over 100.000 tidligere alarmopkald.

    Dommerkomitéen lægger vægt på, at projektet på forbilledlig vis udnytter ny teknologi på en innovativ måde til at redde liv. Projektet er udviklet, så løsningen er en støtte for medarbejderne, men ikke styrende. Projektet er et spændende gennembrud for anvendelse af ny teknologi inden for sundhedsområdet, og angiver nye perspektiver for fremtidige muligheder.

    Implementeringsprisen
    Vinderen af Implementeringsprisen 2020 var Danmarks Tekniske Universitet (DTU) med “Fuldt digitalt byggeri af DTU Bygning 310”

    De digitale muligheder er på gennemgribende vis implementeret i dette 100 procent digitale byggeprojekt og brugt lige fra det indledende udbud gennem hele byggeriet til aflevering.

    Dommerkomitéen har lagt vægt på, at projektet har reduceret den planlagte projektperiode markant, undgået uforudsete udgifter og nedbragt fejlmængden betydeligt. Teknologien er anvendt til at skabe nye samarbejdsformer i det komplicerede byggeprojekt.

    Sammenhængsprisen
    Vinderen af Sammenhængsprisen 2020 var Udviklings- og Forenklingsstyrelsen med “Ret BBR - digital indberetning til BBR”

    En selvbetjeningsløsning, der gør det muligt for boligejere at rette BBR-oplysninger.

    Dommerkomitéen har lagt vægt på, at projektet giver en brugervenlig og enkel adgang til de to mio. boligejere til at rette i deres BBR-oplysninger. Løsningen er et godt eksempel på en ensartet og sammenhængende løsning, til gavn for både kommuner og andre offentlige myndigheder samt en lang række private virksomheder.

    Publikumsprisen
    Vinderen af Publikumsprisen 2020 var NOPII-samarbejdet med “TIM (Totalløsning til Intelligent Medicinhåndtering)”

    NOPII-samarbejdet mellem ni Nordjyske kommuner har udviklet en driftssikker løsning, der gentænker måden, medicinhåndering udføres på. Projektet adresserer et område med stort potentiale for både effektiviseringer og øget sikkerhed: TIM-løsningen frigiver ressourcer ved at overtage dele af hjemmeplejens arbejde med medicinhåndtering. Projektet øger trygheden hos borgerne og deres pårørende ved at eliminere menneskelige fejl og muliggøre monitorering og underretning af personale, hvis medicinen ikke indtages.

  • Innovationsprisen
    Innovationsprisen gik til Sikkerhedsstyrelsen for projektet ”Digital transformation i Sikkerhedsstyrelsen”.
    Sikkerhedsstyrelsen har gennem anvendelse af automatisering, selvbetjening, agile metoder, medarbejderinvolvering og et klart kundefokus lykkedes med transformationen på kort tid og med relativt små justeringer. Effekten har bl.a. været væsentligt kortere sagsbehandlingstid og flere straksafgørelser.

    ”Projektet i Sikkerhedsstyrelsen er et godt eksempel på digitalisering, der vil få stor betydning for borgerne. Der er arbejdet fokuseret med digital transformation internt i organisationen. En række manuelle arbejdsgange er gjort digitale, og der er blevet anvendt data, så borgerne vil opleve en bedre og hurtigere sagsbehandling,” siger Lisa Herold Ferbing, formand for både Djøf og for den uafhængige dommerkomite.

    De to øvrige nominerede var Blindecenter Bredegaard fra Region Hovedstaden for ”Blinfo – talende skilte guider blinde og svagtsynede” og Københavns Kommunes borgerservice for ”Selvbetjeningsstander til pas og kørekort”.

    "Borgernes oplevelse af sammenhæng på tværs af offentlige myndigheder står i disse år højt på dagsordenen. Og netop digitalisering giver unik mulighed for at skabe sammenhæng på tværs af den offentlige sektor og binde allerede eksisterende IT-løsninger og data sammen"

    - Dorte Stigaard, Innovationsdirektør på Aalborg Universitets og medlem af dommerkomiteen

    Implementeringsprisen
    Rigspolitiet scannede sig til Implementeringsprisen
    Det var et stærkt felt af nominerede, der bejlede til årets Implementeringspris. Rigspolitiet vandt med de automatiske nummerpladescannere, mens Odense Kommunes ”Tyra – den hjælpsomme robot” og Aarhus Universitetshospitals ”Telemedicinsk hjemmemonitorering af gravide” var de to øvrige nominerede.

    Rigspolitiet har gennemført et omfattende projekt, som har haft betydning bredt i organisationen. Automatisk nummerpladegenkendelse er et intelligent system med nummerpladescannere, som kan alarmere politiet, hvis et køretøj, som er registreret i politiets systemer, passerer et kamera.

    ”Projektet er et godt eksempel på, hvordan en automatiseret indsamling af nye data kan ændre opgaveløsningen ret grundlæggende, hvis data bringes i spil på rette vis,” siger Andreas Berggren, direktør for Udviklings- og Forenklingsstyrelsen og medlem af dommerkomiteen.

    ”Det er et rigtigt stor puslespil at få til at fungere; både den tekniske del med scannere på bilerne, behandling af de indsamlede data i realtid samt ændringer i organisation og processer for at kunne reagere straks på den indsamlede viden. Det er imponerende, at Rigspolitiet er lykkes med det, og det gør det relevant for omverdenen at have høje forventninger til den videre anvendelse af it, data og analytics i politiets arbejde,” siger han.

    Sammenhængsprisen
    Ny sundhedsjournal sendte Sammenhængsprisen til Nordjylland
    Mens Styrelsen for IT og Læring var nomineret for ”Mine Realkompetencer”, og Aarhus Universitetshospital var det for ”Fra patientindkaldelse til digital forløbskoordinator”, så var det Region Nordjylland, der vandt Sammenhængsprisen for ”Sundhedsjournalen version 2”.

    I Region Nordjylland sikrer Sundhedsjournalen borgeren og sundhedspersonalet et sammenhængende overblik over borgeres sundhedsdata. Den samler alle sundhedsdata ét sted, og giver mulighed for at dele data på tværs af sektorer. Sundhedsjournalen skaber åbenhed og transparens i forhold til patienten, og den løbende logning og den øgede indsigt i data - og muligheden for afgræsning af indsigt - bidrager til at øge datasikkerheden.

    “Borgernes oplevelse af sammenhæng på tværs af offentlige myndigheder står i disse år højt på dagsordenen. Og netop digitalisering giver unik mulighed for at skabe sammenhæng på tværs af den offentlige sektor og binde allerede eksisterende IT-løsninger og data sammen,” siger Dorte Stigaard, Innovationsdirektør på Aalborg Universitets og medlem af dommerkomiteen.

    ”Glædeligt og flot, hvordan regionerne med Region Nordjylland i front har skabt nye muligheder med et sammenhængende overblik over borgernes sundhedsdata og dermed skabt én fælles patientjournal på tværs,” siger hun.